بازار؛ گروه آب و انرژی: صنایع به وعده های داده شده در تامین برق و ایجاد نیروگاه های تجدید پذیر عمل نکرده اند. صنایعی که قرار بود تا پایان امسال چیزی حدود ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی وارد مدار کنند، تا حالا تنها ۲ هزار مگاوات به تامین برق کشور کمک کرده اند. اگر فرض را بر این بگذاریم که تا تابستان امسال ۵۰۰ مگاوات و در نیمه دوم سال هم ۵۰۰ مگاوات دیگر ظرفیت جدید توسط واحدهای تولیدی ایجاد شود، می توان گفت که صنایع تنها ۳ هزار مگاوات به حل مساله ناترازی کمک کرده اند.
در حالی ۷۰ درصد هدف گذاری انجام شده برای ایجاد نیروگاه های تجدید پذیر توسط صنایع عملیاتی نمی شود که صنعت خود یکی از بزرگترین متضررین ناترازی بوده و عدم النفع بالایی را از عدم تامین پایدار برق دارند
اما در حالی ۷۰ درصد هدف گذاری انجام شده برای ایجاد نیروگاه های تجدید پذیر توسط صنایع عملیاتی نمی شود که صنعت خود یکی از بزرگترین متضررین ناترازی بوده و عدم النفع بالایی را از عدم تامین پایدار برق دارند.
برخی از کارشناسان انرژی بر این باورند که صنایع در کشور ما همچنان به دنبال دست یابی به انرژی ارزان بوده و به همین دلیل تلاش زیادی برای ایجاد نیروگاه های برق نمی کنند.
این در حالی است که صنایع به ویژه صنایع مادر بر این باورند که تا تنتوانند تولید و فروش نداشته باشند، نمی توانند سرمایه گذاری های هزاران میلیارد تومانی خود را به اتمام برسانند و شرکت برق چگونه انتظار دارد از کف دستی که مو ندارد ، مو برداریم؟
جالب است که بدانید بخش زیادی از صنایع برق را به قیمت ۵۰۰ الی ۶۰۰ تومان تامین می کنند این در حالی است که در صورت احداث نیروگاه ها ممکن است هر کیلو وات برق دست کمی ۴ الی ۵ هزار تومان برای آنها آب بخورد.
یک فعال فولادی که نخواست نامش فاش شود ، گفت: ما انتظار داشتیم که عملا مانند پارسال از تیرماه با تعطیلی های گسترده مواجه باشیم اما امسال درست پس از بازگشایی مدارس با مشکل برق مواجه شدیم .
او گفت: عملا شرکت های فولادی در سال ۶ ماه تعطیل هستند و زیان عدم النفع فولادی ها پارسال ۵.۵ میلیارد دلار بود در حالی که زیان آنها در سه سال ماقبل ان ۸.۵ میلیارد تومان بوده است .
این فعال حوزه فولاد خاطر نشان کرد: قطعی های برق به مرحله ای رسیده که نه تنها نرخ استهلاک را بالا برده بلکه برخی از فولادی ها به سختی توان تامین حقوق پرسنل خود را تامین می کنند چه برسد به این که بتوانند سرمایه گذاری هم بکنند!
برق صنایع ۱۵ روز قطع می شود؟
ایران مالک دومین ذخایر بزرگ گاز و چهارمین ذخایر بزرگ نفت جهان است اما حالا کسری انرژی در کشور به جایی رسیده است که تولید برق جوابگوی یکچهارم تا یکپنجم نیاز کشور نیست و تولید گاز نمیتواند یکسوم تقاضای داخلی را جواب دهد.
برخی از صاحبان صنایع بزرگ خبر میدهند پیامکهایی دریافت کردهاند که از قطع ۱۵روزه برق کارخانههای سیمان و فولاد خبر میدهد
گزارش های موجود نشان می دهد که کمبود انرژی چراغ بسیاری از کارخانهها را خاموش کرده است. حتی برخی از صاحبان صنایع بزرگ خبر میدهند پیامکهایی دریافت کردهاند که از قطع ۱۵روزه برق کارخانههای سیمان و فولاد خبر میدهد. البته وزیر کشور از اساس ماجرا را تکذیب کرده است.
خبر قطع ۱۵روزه برق صنایع بزرگ در شرایطی منتشر شد که امسال زودتر از همیشه قطع برق خانگی کلید خورده است.
«در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ادارات برق منطقهای به مدیران شرکتهای فولادی و سیمانی کشور اطلاع دادهاند که به مدت ۱۵ روز، مجاز به مصرف تنها ۱۰ درصد از دیماند معمول خود هستند و این تصمیم عملا به معنای توقف کامل تولید در بخشهایی مانند احیای مستقیم و فولادسازی است و کارخانهها تنها قادر به تأمین روشنایی حداقلی خواهند بود». براساس گزارش این رسانه همچنین پیامکی با مضمون مشابه به مدیران صنایع فولادی ارسال شده است، مبنی بر اینکه «مدیریت محترم مشترک صنعتی؛ با سلام، بنا بر مصوبه کارگروه مدیریت بهینه مصرف انرژی و ابلاغیه وزارت کشور که ساعتی پیش صادر شده است، همه صنایع موظف هستند از ساعت هشت صبح فردا به مدت ۱۵ روز فعالیت تولیدی خود را متوقف کرده و مصرف برق خود را به ۱۰ درصد مقدار عادی کاهش دهند. بدیهی است که در صورت رعایتنکردن این سهمیه، مسئولیت تبعات آن برعهده واحد صنعتی خواهد بود».
وزارت نیرو تفاهم با صنعت را نقض کرده است
خبر قطع ۱۵روزه برق صنایع با واکنشهای متعددی مواجه شد. محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت گفته که «این تصمیم در تضاد کامل با تفاهمنامه اخیر اینجانب با وزیر نیرو است و جای تأسف دارد که بار دیگر بخش صنعت کشور بهعنوان اولویت نخست اعمال محدودیتهای کمبود برق تعیین شدهاند.»
او در ادامه تأکید کرده است: «هزینههای قطع برق بخش صنعت و معدن کشور که نقش مهمی در تولید ناخالص داخلی (جیدیپی) کشور دارند، بسیار سنگین است و این خلاف هدفگذاری شعار سال مبنی بر سرمایهگذاری در تولید است».
اتابک: این وزارتخانه برای جلوگیری از تکرار خسارتهای سنگینی که سال گذشته بر صنایع کلان وارد شد، تلاش کرد با ایجاد تفاهم در دولت، بخش صنعت و معدن کشور را از اولویت نخست قطع برق خارج کند اما متأسفانه در کمتر از دو هفته این تفاهمنامه از سوی وزارت نیرو نقض شده است
اتابک به خسارت سنگین صنایع از قطع برق و گاز اشاره کرده و گفته است «این وزارتخانه برای جلوگیری از تکرار خسارتهای سنگینی که سال گذشته بر صنایع کلان وارد شد، تلاش کرد با ایجاد تفاهم در دولت، بخش صنعت و معدن کشور را از اولویت نخست قطع برق خارج کند اما متأسفانه در کمتر از دو هفته این تفاهمنامه از سوی وزارت نیرو نقض شده است».
از آن سو وزیر نیرو توضیحات دیگری درباره این خبر داده است. عباس علیآبادی، وزیر نیرو، هم که در سفر استانی رئیسجمهوری به کرمانشاه، او را همراهی میکرد، در واکنش به انتشار خبر قطعی برق ۱۵روزه صنایع گفته است: «قطع برق هریک از بخشهای مختلف کشور با تصمیم جمعی است و دستگاههای مربوطه مانند وزارت کشور، صنعت، نفت، نیرو و استانداران درباره آن نظر میدهند و هرگونه تصمیمگیری درباره قطعی برق به همان کمیته مربوطه ارجاع داده میشود، ازاینرو در این زمینه اظهارنظر فردی نمیکنم و اجازه دهید دستور رئیسجمهور را اجرا کنم!».
در نهایت اسکندر مؤمنی، وزیر کشور، از اصل و اساس منکر ماجرا شد و گفت «تعجبآور است که چگونه یک خبر نادرست میتواند بهسرعت منتشر شده و مبنای تحلیلها و قضاوتهای عمومی قرار گیرد، درحالیکه اساسا چنین موضوعی مطرح نبوده است. امکان تعطیلی صنایع کشور به مدت ۱۵ روز وجود نداشته و تصمیمی نیز در این زمینه گرفته نشده است».
اما فارغ از تأیید و تکذیب ماجرا، صنایع و مشاغل کشور پنجه در پنجه خاموشی و کمبود انرژی روزگار دشواری را پشت سر میگذارند. صنایع و مشاغل کشور فصول گرم سال با کمبود برق و فصول سرد با کمبود گاز مواجه هستند. در چنین شرایطی شاید بهتر است صنایع بزرگی که اتفاقا بخش عمده ای از تولیدات خود را صادر می کنند، تلاش بیشتری را در زمینه رفع ناترازی داشته باشند. در این میان بسیاری بر این باورند که صنایع با درآمدهای ارزی باید انرژی را به قیمت واقعی دریافت کنند.
و در مقابل صنایع مادر بر این باورند که سرمایه گذاری در این حوزه به دلیل ارزان تر بودن حدود یک سوم از بورس انرژی ، حتما توجیه پذیر است به شرط ان که اولا امکان تولید با توزیع عادلانه گاز و برق فراهم باسد و دوما برخی شایعات حاکی از این این که شبکه باید توانایی سنکرون کردن نیروگاه های جدید را هم داشته باشد.